SEO analizi aracılığıyla web siteni Google’ın istediği standartlara getirmen mümkün!
Web sitendeki mevcut durum çok önemli. İç sayfa düzenleri, görseller, dış kaynaklar, teknik özellikler, ziyaretçi davranışları, sektörün/rakiplerin durumu, anahtar kelimeler, içerikler… Tüm bunlarla tek başına mücadele edebilecek misin?
SEO çalışmalarının başarıya ulaşması için mutlaka hem başlangıç aşamasında hem periyodik olarak performans ölçümü yapılması gerekir. Google’ın web siteni güvenilir ve kullanıcı dostu görmesi için sezgisel ilerlemek yerine analiz gerekli. Matematik dostum… Anlıyor musun?
Bir uzmanla çalışman net bir yol haritası çizebilmene yardımcı olur, yapılan çalışmalar düzenli aralıklarla kontrol edilir. Bil bakalım o uzman kim?
Webde görünür olmanı engelleyen tüm olumsuzlukları fark edip, yeni taktikler oluşturabilirsin. Taktik maktik yok, bam bam bam diyenlerdenseniz, yazının kalanını okumanıza gerek yok 🙂
İçindekiler
ToggleSEO Nedir? Neden Önemlidir?
“SEO”diye yazılır, Search Engine Optimization diye okunur!
SEO çalışmaları bir sitenin arama motorları standartlarına uygun olarak düzenlenmesi için yapılan düzenlemelerin tümüdür.
SEO çalışmaları kaliteli ve profesyonel şekilde yürütüldüğünde arzu ettiğin sonuçlara ulaşman kolaylaşır. Bilinçsiz yapılan SEO çalışmaları ise beklediğinin aksine web sitene ve markana zarar verir. SEO danışmanlık hizmeti alarak hedeflerine sağlam adımlarla ilerleyebilirsin. Burada sana göz kırpıyorum sayın okur 😉 Kıpss…
SEO Analizi Nedir?
SEO analizi web sitesini çeşitli araçları kullanarak arama motorlarına göre optimize etmektir. “Bu araçlar da ne ola ki?” dediğini duyar gibi oluyorum. Hepsine sıra gelecek. Biraz sabır.
SEO analizi her şeyden önce iyi bir planlamayı ifade eder. Etkili ve uygulanabilir bir plana sahip değilsen web siteni, işini ya da markanı büyütmeyi şansa bırakırsın.
SEO Analizi Neden Önemlidir?
Google gibi dünyada milyonlarca insanın her gün arama yaptığı bir platformda ön plana çıkmak istemez misin? Şahsen ben isterim.
Peki, SEO analizi ile hangi sorulara cevap bulabilirsin?
· Web sitenin genel performansı ne durumda? SEO bakımından eksiklik ve sorunlar neler?
· Etkili içerik nasıl oluşturulur?
· Rekabet ettiğin sektör neleri içerir?
· Dönüşüm alabileceğin hedef kitlen ne istiyor? Siteni ziyaret edenler nasıl bir tavır sergiliyor? Kullanıcı davranışları ne ifade ediyor?
· Site bağlantıları nasıl oluşturulmalı?
· Web sitende nasıl farklılık yaratabilirsin?
· Ek kaynaklara gereksinim var mı?
· Sitenin teknik durumu nasıl?
· Sıralamada önünde olan rakiplerin senin yapmadığın neleri gerçekleştiriyor?
· Başarıya ulaşmak için hangi yolu izlemelisin?
· Web sitenden kullanıcıları uzaklaştıran, Google’da görünür olmanı engelleyen faktörler neler?
SEO analizi yukarıdaki sorulara ve daha fazlasına cevap verir. Profesyonel SEO danışmanlık hizmeti ile bu yola çıktığında ise amaçlarına ulaşman çok daha kolaylaşır. Not: İtiraf ediyorum, bu noktada anahtar kelime doldurdum.
SEO Analiz Aşaması Nasıl İşler?
SEO analiz çalışmaları temelde dört bölüme ayrılır. Hedefleri tanımlamak, mevcut durumu değerlendirmek, planlama yapmak ve zaman dilimi belirlemek… Gelin hep beraber bu aşamalara teker teker bir bakalım.
Hedefleri Tanımlamak
SEO analizi ile yol haritası çizmeden önce hedefleri amaçlara uygun, gerçekçi şekilde tanımlamak birinci aşamadır. Hedeflerin net olmaması boşuna vakit ve para kaybına neden olabilir. Yani tutup da rekabeti çok yüksek anahtar kelimelerde bir ay içinde birinci sıraya oturacağım dersen vakit kaybedersin.
Hedefler SEO sürecinin başarıya ulaşması adına takip edilecek olan temel çerçeveyi oluşturur. Her zaman açık, somut ve gerçekçi olmalıdır.
Sonraki tüm aşamalar analiz sürecinin başında belirlenen bu hedeflere göre oluşturulur. Zaman kaybettiren adımlardan kaçınmak için işin başında hedeflerini netleştirmelisin. Bu noktada da SEO danışmanlık hizmetlerinden faydalanman yararına olur. Benden söylemesi 🙂
Bakalım benim ilk sırada çıkmak istediğim sayfada kimler varmış.
Web Sitenin Mevcut Durumunu Değerlendirmek
Hedeflerin koyulmasından sonra sıra mevcut durum ile amaçlanan seviye arasındaki mesafenin ölçülmesine gelir. Halihazırda faaliyette olan web siten koyduğun hedeflere ne kadar yakın? Sitenin SEO ile alakalı sorunları neler? Hangi eksiklikler veya yanlışlıklar amaçladığın şeylere engel olmaktadır? Özetle, Google’ın gözünde güvenilir ve öne çıkan kaynak olabilmen için web sitenin genel performansını ele alman gerekmekte.
Kaliteli şekilde yapılan bir SEO analizi hedeflerine ulaşabilmen için büyük bir itici güç haline gelir.
Planlama Yapmak
SEO analiz sürecinde üçüncü adım planlama yapmaktır. Artık hedeflerin daha somut ve nettir. Sırada koyduğun hedeflere ulaşabilmen için etkili bir plan yapmak vardır.
Plan yaparken hedeflerine en iyi yoldan nasıl ulaşabileceğini belirlemen gerekir. Unutmamalısın ki kullanıcı faydasını ön plana almak ve üst düzey kaliteyi seçmek, üst sıralara çıkmak için son derece önemlidir.
Ortaya çıkan ihtiyaçlara göre hangi araçları kullanacağın, teknik performansı nasıl iyileştirip düzeltebileceğin, üretmen gereken içerikler, backlink sayıları, anahtar kelimelerin yönetilmesi vb. adımlar planlama aşamasında kararlaştırılır.
Zaman Dilimi Belirlemek
SEO analizi çok detaylı ve genellikle uzun vadeye yayılan bir çalışmadır. Temel olarak yap ve bitsin tarzında bir süreç olmadığını da belirtmek gerekir.
Bu noktada “Acele işe şeytan karışır.” sözünü asla aklından asla çıkarma.
Günümüzde hemen her şirketin üst sıraları hedeflediğini düşünürsen sürecin bugünden yarına tamamlanmayacağı nettir. SEO koşulları değişkendir ve çalışmaların belirlenen zaman dilimi içinde düzenli olarak kontrol edilmesi önemlidir.
SEO Analizi Hizmetleri Nelerdir?
Peki, SEO analizi hizmet kapsamında neler yer alır? Bu bölümde “SEO analizi nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını bulacaksın. İşte web siteni SEO analizi ile baştan aşağı analiz etmek için yapılması gerekenler:
Anahtar Kelime Analizi
Başarılı SEO çalışmasının yolu öncelikli olarak güçlü anahtar kelimeler kullanmaktan geçer. Etkili anahtar kelimeleri kullanıp kullanmadığını iyi belirlemelisin.
Konuyla en alakalı ve etkili anahtar kelimeleri seçmek zorundasın. Kullandığın anahtar kelimeler aynı zamanda hedef kitleni de yakalamalıdır. Anahtar kelime seçimi stratejinin ve rekabette öne geçmenin en önemli öğelerinden biri olduğu için detaylı araştırma yapman gerek.
Anahtar kelime fikirleri ortaya koymak için SEO analiz araçlarından faydalanabilirsin. Anahtar kelime analizi sayesinde alanında öne çıkmanı sağlayabilecek en güçlü kelimeleri belirleyebilir ayrıca çeşitli kelime öbeklerini, varyasyonları ve uzun kuyruklu anahtar kelimeleri de keşfedebilirsin.
Örneğin “Mevcut durumda web sitene en çok ziyareti hangi anahtar kelimeler sağlıyor?” Bu araştırma halihazırda sana kazanç getiren anahtar kelimeleri belirlemene yardımcı olur.
Peki, “Web sitene trafik çekmek için hedefleyip başarısız olduğun anahtar kelimeler hangileri?” Böylece yolunda gitmeyen durumları tespit edip, etkili düzenlemeler yapabilirsin.
“Şu an için web sitene hangi anahtar kelimeleri kullanarak daha çok ziyaretçi çekebilirsin?” sorusuna da yanıt vermen oldukça faydalıdır.
Güçlü ve doğru anahtar kelime kullanımı ile sitenin trafiğini önemli ölçüde artırabilirsin. Ancak unutma ki dönüşüm sağlaman için nitelikli kullanıcıyı hedeflemelisin.
Yükselmek istediğin anahtar kelimeyi sürekli olarak yazman hiçbir işe yaramayacaktır. Çünkü bu tarz içerikleri kullanıcılar tüketme eğiliminde değillerdir.
Teknik Durum Analizi
Web sitenin teknik performansı kullanıcı deneyiminin kalitesini belirleyen önemli faktörlerden biridir. Teknik konular direkt kullanıcı deneyimi ve memnuniyeti ile alakalıdır. Yavaş site hızı, mobil uyumluluğun olmaması, SSL’nin doğru yüklenmemesi, 404 hatası veren sayfalar veya kırık link vb. sorunların bulunması bir web siten için olumsuz nitelik taşır.
Web sitende teknik sorunlar varsa ziyaretçi trafiğini artırmayı başarsan bile kullanıcıların siteden hızlıca çıkması ve geri gelmemesi gibi durumlarla karşılaşman yüksek bir ihtimaldir. O yüzden web sitendeki teknik sorunların analiz edilip düzeltilmesi SEO hedeflerin için çok önemlidir.
Rakip Analizi
Aştırma yapmak sadece web sitenle ilgili değildir, rakiplerinin de analizini yapmalısın. Özellikle Google sıralamasında senin önünde yer alan rakiplerin anahtar kelime analizini yapıp kendi sonuçlarınla karşılaştırabilirsin.
SEO rakip analizi için Ahrefs, SEMrush gibi çeşitli analiz araçlarından faydalanılır. Sonuçlar sana anahtar kelimelerde kimlerle rekabet ettiğini gösterir. Ayrıca rakiplerin sitesine hangi anahtar kelimelerin trafik çektiğini, potansiyel olarak kullanabileceğin anahtar kelimeler olup olmadığını da bu analiz neticesinde öğrenebilirsin.
Kaliteli İçerik Analizi
Google orijinal ve kullanıcı faydasını ön planda tutan bilgilendirici içerikleri kaliteli olarak tanımlar. Bu noktada kaliteli içerik üretmek çok önemli. İçeriklerinizi sakın ha anahtar kelimelerle dolduracağım diye kasmayın. Benden söylemesi.
Backlink Analizi
Backlinkler dış kaynaklardan web sitene gelen bağlantılardır.
Backlink satın almak ilk başta olumlu gibi gözükse de nitelik analiz edilmelidir.
SEO çalışması kapsamında nitelikli backlink almak hedeflenir. Uygun backlinkler web sitenin Google arama motorunda yükselmesine destek olur. Backlinkler hakkında daha detaylı bilgi edinmek istersen şu yazıma göz atabilirsin.
Kullanıcı Davranış Analizi
Google Analytics gibi SEO araçları kullanıcı davranışlarının analizine yönelik yüksek oranda doğru veri sunar. Kullanıcı davranışlarını analiz etmek onlara daha kaliteli, faydalı ve tatminkar bir hizmet verebilmek adına şarttır. Sitede kalma süresi, dönüşüm oranları, siteden hemen çıkma oranları ya da çıkış sayfaları gibi veriler kullanıcı davranışlarını gözlemlemek için oldukça somut verilerdir.
Sayfa Düzeyinde Analiz
Web sitenin en iyi versiyonunu oluşturmayı hedeflerken, her bir sayfanın optimize edildiğinden emin olmak gerekir. SEO analizi sayesinde başlıklar, görseller ve anahtar kelimeler vb. önemli öğelerin doğru konumda/şekilde kullanılıp kullanılmadıkları da değerlendirilir.
Raporlama
SEO analizi sürecinin en önemli unsurlarından biri de raporlardır. Sürecin en başında durum tespiti yapılırken bir rapor çıkarılır. Aynı şekilde yol haritası belirlenirken de rapor sunulur.
SEO analizleri ile belirtilen hizmetler ve daha fazlası sunulur. SEO çalışmaları esnasında tüm bu hizmetlerin yanı sıra çıtayı yükseltecek başka kaynaklardan da yararlanmak mümkündür.
SEO Analizinde Hangi Araçlar Kullanılır?
Analiz için Google Search Console, Google Dev Tools, Ahrefs, SEMrush, Dopinger, Screaming Frog, Google Analytics kullanılır. SEO analiz araçları web sitesinde özellikle ilk anda fark edilmeyen hataları belirlemekte oldukça etkilidir. Ayrıca yüksek kaliteli güçlü anahtar kelimeleri keşfetmek, fırsatları değerlendirmek, rakipleri analiz edip raporlamak, verilere erişip sonuçları görselleştirmek açısından da fayda sağlarlar.
SEO analizi ustalık gerektirir. Mevcut durumu en ince detaylarına kadar tespit edip, web siten için en uygun taktik ve stratejileri belirlemen açısından büyük önem taşır. SEO analiz araçları ise web sitene organik trafik çekip, dönüşüm alman için etkili olsa da her zaman için bu işe yıllarını vermiş detaylara hakim bir uzmanla ilerlemen çok daha sağlam adımlar atmanı sağlar.
SEO hedeflerini ve yol haritanı baştan doğru belirlemek, süreç içinde gerekli ayarlamaları yapabilmek için ihtiyaç duyduğun her an profesyonel bir SEO uzmanı yardımına başvurman işini oldukça kolaylaştıracaktır. “Peki bana kim yardımcı olacak?” diye soruyorsan, o kişi tabiki de benim. Hemen “Danışmanlık Al!” butonuna tıkla, sana yardımcı olayım.