SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir?

SEO, Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu) ifadesinin kısaltmasıdır.

Kim arama motorlarında üst sıralarda yer almak istemez ki?

Üst sıralar demek daha fazla görünürlük demek, üst sıra demek daha fazla satış demek.

O yüzden napıyoruz, mümkün olduğu kadar üst sıralarda görünmek için danışmanlık hizmeti alıyoruz…

Gelin şimdi hep beraber SEO nedir ne değildir bir bakalım…

Arkanıza yaslanın, çayınızı kahvenizi alın, başlıyoruz…

SEO Nedir?

SEO, bir web sitesinin arama sonuçlarında üst sıralara çıkmasını sağlamak için gerçekleştirilen stratejiler bütünüdür.

SEO analizi ile web sayfasının içeriği, tasarımı ve performansı iyileştiği için sitelerin tanınma oranı da aynı doğrultuda yükselir.

SEO çalışmaları, kullanıcı deneyimi, web sitesinin erişilebilirliği ve içeriği optimizasyonu için de kullanılmaktadır.

Anahtar kelime optimizasyonu, içerik oluşturma, backlink, mobil uyumluluk, başlıca stratejiler arasında yer almaktadır.

SEO danışmanlık hizmetleri arasında yapılan çalışmaların bazıları şunlardır:

·         Anahtar Kelime Optimizasyonu: Hedef kitle tarafından kullanılan anahtar kelimelerin tespiti.

·         Teknik SEO: Web sitesinin, teknik altyapısını optimize etmeyi amaçlar. Böylece arama motorları siteyi daha iyi biçimde indeksleyebilir.

·         İçerik Oluşturma: Kaliteli ve ilgi çekici içeriklerle dolu web sayfaları, kullanıcı deneyimini artırarak arama motorlarında üst sıralarda görüntülenir. İçerik pazarlaması hakkında daha fazla bilgi istersen linki tıklayabilirsin. 

·         Mobil Uyumluluk: Web sayfalarının mobil cihazlarda düzgün şekilde görüntülenmesini sağlayarak, işlevselliğin gelişmesine olanak tanır. Bu linkte mobil uyumluluk testi için kullanılan 8 araç güzel bir şekilde listelenmiş. Bir göz atmak istersin diye linki bırakıyorum. 

Tüm tekniklerin bir araya gelmesi, web sitelerinin hem arama motorlarında üst sıralarda görünmesini kolaylaştırır hem de çevrim içi varlığını güçlendirir. Dolayısıyla sağlam temellere dayandırılan SEO çalışması, farklı açıdan bakıldığında uzun vadeli yatırım olarak da değerlendirilebilir.

Bakalım benim web sitemin mobil uyumluluğu nasılmış. 

Ekran Resmi 2024 06 15 12.12.43 e1718443809116

SEO Neden Gerekli?

Yoğun rekabet ortamı içerisinde, web sayfasının başarılı olabilmesi ya da hedef kitleye ulaşabilmesi için arama motoru optimizasyonuna ihtiyaç duyulur. İşte SEO danışmanlık çalışmalarının neden gerekli olduğuna dair bazı temel durumlar:

Organik Trafik Artışı

Organik trafik, web sayfanı ziyaret eden doğal ve ücretsiz ziyaretçiler olarak tanımlanır. Ziyaretçiler potansiyel müşteri adayları olarak da değerlendirilebilir.

Ücretli reklama ihtiyaç duymadan gerçekleştirilen organik trafik çalışmaları, sitenin başarısını uzun vadede sürdürülebilir kılar.

Marka Bilinirliği ve Güvenilirlik

Kullanıcılar, arama sonuçlarında üst sıralarda çıkan sayfaları daha güvenilir ve otoriter olarak algılar. Bu yüzden de genel olarak ilk sıralarda çıkan sayfaları tıklamayı tercih ederler.

Rekabet Avantajı

Günümüzde internet üzerindeki rekabet oldukça yoğun düzeyde seyrettiği için, SEO’nun kapsamlı biçimde uygulanmasıyla birlikte rekabet avantajı doğabilir. Doğru anahtar kelimeleri hedefleyen, kaliteli içerikler oluşturan veya teknik olarak hatasız biçimde optimize edilmiş web siteleri, rakiplerden bir adım önde olmayı kolaylaştırır.

Yüksek Dönüşüm Oranları

Üst sıralarda listelenme avantajı sunan SEO, aynı zamanda web sayfasının hedef kitleye daha etkili ulaşmasına da ortam hazırlar. Çünkü arama motorlarında üst sıralarda listelenen sayfalar, daha fazla tıklanmanın yanı sıra yüksek dönüşüm oranları elde eder.

Maliyet Etkinliği

SEO, diğer pazarlama yöntemlerine göre daha etkin seçenekler arasında yer alır çünkü organik arama sonuçlarına ulaşmak için reklam bütçesi harcamak gerekmez. Bu nedenle, optimizasyon uygulamaları reklam maliyetini azaltırken yatırım getirisini artırır.

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

1.      Tarama (Crawling): Arama motorları, özel olarak tasarlanmış programlar sayesinde web tarayıcılarından ya da botlardan faydalanarak interneti tarar, web sayfalarını ziyaret eder, içeriklerini alır ve arama motoru sunucusuna geri gönderir. İşlem sırasında dünya genelindeki milyarlarca web sayfası taranır.

2.      İndeksleme (Indexing): Tarama işleminin ardından sayfaların içeriği hem analiz hem de kategorize edilir. Mevcut bilgiler daha sonra dev veri tabanı içerisinde saklanır. İndeksleme prosesi, arama motorlarının kullanıcıların arama sorgularına hızlı ve doğru yanıtlar verebilmesini mümkün kılar.

3.      Algoritmalar ve Derecelendirme (Algorithms and Ranking): Ziyaretçilerin arama sorgularına uygun sonuçları sağlamak adına karmaşık algoritmalar kullanan arama motorları, onlarca farklı faktörü dikkate alarak web sayfalarını değişkenler doğrultusunda sıralar. Sıralamayı etkileyen değişkenler arasında ise içerik kalitesi, anahtar kelime kullanımı, bağlantılar, web sitesinin otoritesi veya kullanıcı deneyimi gibi unsurlar yer alabilir.

4.      Sürekli Güncelleme ve İyileştirme (Constant Updating and İmprovement): Arama motorları, beklentilere cevap verebilme noktasında devamlı biçimde algoritmalarını güncelleyerek iyileştirir. Güncellemeler aynı zamanda deneyimi artırma, spam durumunu azaltma ve iyi sonuçlar elde etme sürecine de katkı sunar. Dolayısıyla arama motorlarının algoritmalarının yanı sıra sıralama faktörleri de zaman zaman değişiklik gösterebilir.

Şu videoda Google’ın nasıl siteleri taradığı ve dizine eklediği ile ilgili olarak mütiş bilgiler bulunmakta. 

Ekran Resmi 2024 06 15 12.21.45

Anahtar Kelime Analizi Neden Önemlidir?

Anahtar kelimeler önemlidir, çünkü tüm mevzu bu kavram etrafında döner.

·         Hedef Kitleyi Tanıma ve İhtiyaçlarına Yönelik İçerik Sunma: Anahtar kelime analizi, önceki bölümde de bahsedildiği gibi hedef kitlenin, kullanıcı aramalarındaki tercihlerini ya da ihtiyaçlarını anlamaya büyük oranda yardımcı olur.

Hangi sözcüklerin yoğun olarak arandığı belirlendiğinde ve oluşturulacak içerik sık kullanılan terimleri kapsadığında, bireylerin ihtiyaçlarına doğrudan cevap verilebilir. Kullanıcı deneyimini artıran proses neticesinde ise, web sayfası hedef kitle ile yüksek oranda etkileşime girer.

·         Organik Trafik Artışı ve Arama Motoru Sıralamalarının İyileştirilmesi: Doğru anahtar kelimeleri hedefleyen içerikler, arama motorlarında daha üst sıralarda görüntülenmeye yatkın olur. Bu nedenle anahtar kelime analizi, internet sitesinin belirli sözcüklerdeki sıralamasını iyileştirmek için stratejiler geliştirmeyi mümkün kılar. İyi organize edilmiş yol haritasıyla birlikte hem organik trafik artışı gerçekleşir hem de sitenin görünürlük oranı yükselir.

·         Rekabet Analizi ve Rekabet Avantajı Sağlama: Rakip web adreslerinin hangi anahtar kelimeleri hedeflediğini belirlemek için de yine analizlerden faydalanılabilir. Elde edilen bilgi, rekabet avantajı elde etme çerçevesinde, daha iyi optimize edilmiş içerikler oluşturmaya imkan tanır. Böylece rakiplerinizin önüne geçeme fırsatınız doğar.

·         Dönüşüm Oranlarını Artırma: Etkin yöntemlerle yapılan anahtar kelime analizi, hedeflenen anahtar kelimelerin potansiyel müşterilerin ihtiyaçlarına ve arama niyetlerine uygunluğunu destekler. Dolayısıyla web sayfası, ziyaretçileri daha iyi anlayarak dönüşüm oranlarını artırır. Doğru anahtar kelimeleri merkeze alan içerikler, aynı zamanda kullanıcıları sayfada daha uzun vakit geçirmeye teşvik eder.

·         Stratejik İçerik Planlaması ve Pazarlama Stratejilerini Belirleme: İçerik stratejisinin belirlenmesi işleminde önemli rol üstlenen anahtar kelime analizi, hangi sözcüklerin hedefleneceğini belirlemeye, planlamaya ve farklılıkları ortaya koymaya rehberlik eder. Eğer analiz süreci etkili biçimde planlandıysa, doğal olarak web sitesinin stratejik yol haritası da yapılandırılmış olur.  

Ekran Resmi 2024 06 15 12.25.43

SEO Çeşitleri Nelerdir?

Teknik SEO Çalışması

Sitenin altyapısını, hızını, mobil uyumluluğunu ve indekslenebilirliğini optimize etmeyi amaçlar. Teknik SEO çalışması aynı zamanda URL yapılandırılmasıyla birlikte arama motorlarının web adresini yüksek oranda tanımlayabilmesini de destekler.  

İçerik SEO Çalışması

Anahtar kelime araştırması, başlık – meta ifadelerinin optimize edilmesi, kalite, ziyaretçi deneyimi ve pazarlama stratejilerini kapsayan içerik SEO çalışması, arama sorgularına uygun değerli içerikler sunmayı hedefler.

Bağlantı Otoritesi SEO Çalışması

Bağlantı otoritesi SEO çalışması, ilgili web adresinin diğer sitelerden gelen dış bağlantılar aracılığıyla otoritesini artırır. Kaliteli ve ilgili sitelerden gelen dış bağlantılar, arama motorlarında web adresinin hem güvenli hem de otoriter olduğunu gösterir. Bu nedenle bağlantı otoritesi SEO çalışmaları, backlink oluşturma, sosyal medya paylaşımları, blog yorumları ya da basın bültenleri gibi stratejilerden oluşabilir.

Yerel SEO Çalışması

Yerel SEO çalışması, yerel işletmelerin arama sonuçlarında üst sıralarda listelenmesini hedefler. Çalışmalar, yerel işletmeler için önemli olan Google My Business, yerel dizin listeleme, incelemeler ve anahtar kelime optimizasyonu tekniklerini kapsar.

E-Ticaret SEO Çalışması

E-Ticaret SEO çalışması, ürün açıklamalarının, başlıkların ve görsellerin optimize edilmesinin yanı sıra ürün – kategori sayfalarının düzenlenmesi, alışveriş sepeti optimizasyonu veya ürünlerin sosyal medyada paylaşılması gibi stratejilerin geliştirilmesini merkeze alır.

Video SEO Çalışması

Video başlıklarının, açıklamalarının ve etiketlerinin optimize edilmesi, video dosyalarının adlandırılması, video süresi ya da kalitesi gibi faktörlerin dikkate alınması, video SEO çalışması çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetler arasında yer alır.

SEO Nasıl Yapılır?

Etkili SEO stratejisi oluşturma süreci belirli adımların bir araya getirilmesiyle gerçekleştirilir ve anahtar kelime araştırması her zaman temeli oluşturur. Arama hacmi, rekabet düzeyi ya da anahtar kelimenin aranma niyeti gibi faktörleri içeren anahtar kelime araştırması, sitenin hedef kitleyle buluşmasını kolaylaştırır.

Site altyapısını optimize etmeyi amaçlayan teknik SEO çalışmaları, optimizasyonun olmazsa olmaz adımları arasında bulunur. Teknik SEO çerçevesinde yapılan site hızı iyileştirilmesi, mobil uyumluluk, HTTPS kullanımı, site haritası oluşturma işlemi ve URL yapılandırması gibi faktörler indekslemeye zemin hazırlar.

Siz de Ankara’da SEO danışmanlık hizmeti almak istiyorsanız benimle iletişime geçebilir, SEO konusunda uzman bir profesyonelden destek alabilirsiniz. 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

En Taze Makaleler