Search Engine Results Page kısaltması olan SERP, “arama sonuç sayfası” olarak çevrilebilir.
Yani, kullanıcının arama motorunda yaptığı sorgulama sonrasında karşısında çıkan Google sayfasıdır diyebiliriz.
Organik aramalar başta olmak üzere SERP’ler, ücretli arama, tıklama başına ödeme (PPC), görsellerin ve kullanıcının sorgusuyla alakalı farklı web sayfalarına bağlantılar içerir.
SERP; Google, Yahoo, Bing v.s gibi arama motorlarına anahtar kelime yazdıktan sonra açılan yerdir.
Tüketici trafiğinin %90’ından fazlası Google arama sonuçlarında ilk sayfalarda yer alan web sitelerine gider. E tabi, kim sayfalar boyunca kaydırıp, sonlarda çıkan sayfalara tıklamak ister ki. Haliyle er kişi, ilk sırada çıkanlara ehemmiyet gösterir efendim. SERP’teki sıralama tam da bu yüzden konumu açısından rekabetçi olur.
SEO uzmanları ve PPC reklamverenleri, SERP’lerin en önemli bölümlerinde yer edinmek için yarışır. Rekabet ve teknolojik gelişmeler dijital pazarlamacıları, web sitelerini SERP’te üste çıkarmak için SEO çalışmaları yapmak zorunda bırakır.
Birileri “en iyi seocu”yu aratmış. Hep beraber bakalım, karşısına ne çıkmış? Ben olmadığım kesin. (En azından şimdilik. 6 ay sonra görüşelim.)
İşte SERP budur!
İçindekiler
ToggleSERP Neler İçerir?
Arama motorunda aynı anahtar kelimeleri arayan iki kullanıcı birbirinden farklı arama sonuçlarını görür. Bu yönüyle SERP tamamen benzersizdir.
Bu benzersizliğin nedeni; arama motorlarının hemen hemen hepsinin anahtar kelimelerle birlikte tarayıcı geçmişi, konum ve sosyal tercihler gibi unsurlara dayanarak kişiye özel sonuç sağlamasıdır.
İki SERP aynı görünebilir, benzer sonuçları da içerebilir. Ancak çoğu zaman ikisinin arasında kullanıcıya özel ince farklar vardır. Arama motoru sonuç sayfaları genellikle üç tür liste içerir. Bu listeler “SERP nedir?” sorusuna da cevap olacaktır:
Organik Arama Sonuçları
Google yılda trilyonlarca arama alır. Bu aramalara gelen tıklamaların %95’i organik arama sonuçlarına gider. Bu nedenle de SEO’ya olan ilgi her geçen gün giderek artar. Tıklama oranlarında yapılan bir araştırmaya göre 1. sırada yer alan web sitesi 10. sırada yer alandan 10 kat daha fazla tıklanır. (1) Aynı araştırmaya göre arama yapanların tıklama eğilimi aşağıdaki şekildedir:
· 1. Konumda yer alan bağlantıya arama yapanların %31.73’ü tıklar.
· 2. Konumda yer alan bağlantıya tıklama oranı %24.71’dir.
· 3. Konumdaki bağlantı %18.66 tıklama alır.
· 4. Konumdaki bağlantıda tıklama oranı %13.60’dır.
· 5. Konumdaki bağlantının tıklama oranı %9.51’dir.
· Benim gibi henüz sıralamaları belirsizler ise kaç alır, yorum sizin…
Web sitenin üst sıralara çıkması için sayfaya verilen backlinkler gibi off-page SEO, içerik ve meta etiketleri gibi on-page SEO stratejilerinin iyi kurgulanması gerekir.
Ücretli Arama Sonuçları
Ücretli arama sonuçları, bir SERP’te görülebilecek ikinci listeleme türüdür. Google’da ücretli arama sonuçları Google Ads aracılığıyla yönetilir. Tıklama başına maliyet esasına göre de ödeme yapılır.
Google Arama Ağı Reklamları (Google Search ADS) genellikle SERP’te tüm organik sonuçların en üstünde görünür. Bazı durumlarda Ads reklamlarına SERP’in alt kısmında da yer verilebilir.
Bazı SERP’ler, e-ticaret mağazalarının ürünlerinin reklamını yapmak için kullandığı Google alışveriş reklamlarını da görüntüler. Bunlar genellikle bir ürün aradığınızda gösterilir.
SERP Özellikleri Nelerdir?
Bugün SERP, geçmiş yıllara göre görsel olarak daha çeşitlidir. Aramalar; yalnızca site adını ve meta verileri görüntüleyen genel arama sonuçlarına ek olarak görselleri, alışveriş önerilerini, tweetleri veya bilgi kartlarını görüntüleyebilir. Her özellik genellikle aşağıdaki kategorilerden birine uyar.
Featured Snippet
Featured snippet, Google’ın tek bir sayfasındaki en önemli bilgileri özetlemek amacıyla gösterdiği alandır. Bu alan organik SERP’in en üstünde; “0 konumunda” görülür. En üstte görülmesi nedeniyle bu alan, en güçlü SERP özellikleri arasında yer alır.
Diğer Sorular
Diğer sorular kutusu, orijinal arama sorgusuyla ilgili çeşitli soruları listeler. Bu sorular, genellikle ticari veya bilgi amaçlı arama amacı taşıyan anahtar kelimeler için gösterilir. Diğer sorular kutusundaki bir soruyu tıkladığında soru, featured snippet alanı şeklinde genişler.
İgili Aramalar
İlgili aramalar, orijinal arama sorgusuna bağlı anahtar kelimelerdir. Birine tıkladığında Google, o anahtar kelimeyi kullanarak yeni bir SERP açar. İlgili aramalar, SERP’in alt kısmında görüntülenir. Bu bölüm genellikle yalnızca anahtar kelimeleri içerir.
Bilgi Paneli
Google’ın bilgi grafiğinde yer alan varlıkları aradığında sağ tarafta bilgi paneli görünür. Tek bir bilgi paneli, birden fazla kaynaktan gelen bilgileri içerir. İçinde genellikle aşağıdakiler yer alır:
· İlgili görseller
· Açıklama metni
· Önemli tarihler ve olaylarla ilgili liste
· Ek bilgilere verilen bağlantılar
Yerel Rehber
Yerel rehber, Google Haritalar’daki yerleşik bir haritanın içinde yakınındaki işletmeler ve kuruluşlar ilgili bilgileri görüntüler. Haritanın sol tarafında da işletmelerin isimleri, adres, web sitesi ve telefon numaraları yer alır.
Organik Alışveriş Sonuçları
Organik alışveriş sonuçları, Google Ads reklamlarına çok benzer. Ancak, organik Google alışveriş sonuçları ücretsizdir. Genellikle içinde gezebileceğin bir ürün listesi şeklinde görüntülenir. Organik Google alışveriş sonucu genellikle şunları içerir:
· Ürün resmi
· Ürün adı ve markası
· Satıcı
· Fiyat
· Ürün değerlendirmeleri
Resim Paketleri
Resim Paketleri, Google’ın resimlerini SERP’te görüntülemeni sağlar. SERP’in herhangi bir yerinde genellikle tek sıra halinde görüntülenir. Birine tıkladığında Google Görseller arama sonuçları sayfasına yönlendirilirsin.
Video Sonuçları
Arama sorgularına yönelik video sonuçlarının bir listesini verir. Videolar genellikle YouTube’dan gelir. Listedeki videoların her biri, içinde belirli timestamp’lere giden bağlantılar sağlar.
SERP Özellikleri Nasıl Fayda Sağlar?
SERP özelliklerini bilerek geliştirdiğin strateji arama sonuçları sayfalarında görünürlüğünün artmasına katkı sağlar. Web sitenin bu özelliklerden fayda sağlaması için SEO tekniklerinden yararlanılır ve SERP analizi yapılır. Bu noktada “SERP analizi nedir?” sorusu aklına gelebilir.
SERP analizi, arama motorlarında en üst sırada yer alan web sayfalarını inceleme sürecidir. SEO uzmanları, belirli bir anahtar kelimeyi bir kampanyayla hedeflemenin fırsat ve zorlukları konusunda içgörü edinebilir.
SERP analizinin sonucunda bir SEO uzmanı, anahtar kelimenin rekabet oranının çok yüksek olduğunu anlayabilir. Aynı zamanda da belirli anahtar kelimelerde fırsatlar yakalayabilir.
SERP analizinde, alakalı anahtar kelimeler için sıralamaya girme şansı değerlendirilir.
Üst sıradaki sayfaların bu konuma nasıl ulaştığı incelenir. Bunu yapmak için Semrush ve Ahrefs gibi toollar kullanılarak rakip analizi yapılabilir. Rakip analiziyle hedeflenen anahtar kelimeler, mevcut anahtar kelimelerin zorluk dereceleri incelenir.
Böylece hedef ve strateji doğrultusunda web sayfaları ve içerikler optimize edilir. İçeriği kullanıcı sorgularıyla alakalı olacak şekilde optimize etmek, SERP’de yükselmene destek verir. Web sayfanı SERP’de görünecek şekilde optimize edersen şu avantajlardan faydalanabilirsin:
· SERP özelliğinde yer almak, sitenin belirli bir sorgu konusunda uzman görünmesine yardımcı olur.
· SERP özelliklerinden gelen trafiği izleyebilir buna uygun olan yeni SEO stratejileri belirleyebilirsin.
· Kullanıcı amacını daha iyi anlamak ve belirli arama sorguları için SERP özelliklerini analiz edebilirsin. Ardından içeriğini hedef kitlenin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde güncelleyebilirsin.
Web sitenin Google’da üst sırada yer almasını istiyorsan hem SERP analizini doğru yapman hem de sitene özel SEO stratejilerini belirlemen gerekir. Bu konuda başarı hedefliyorsan, “adı lazım değil, baş harfi ben” ile iletişime geçmeni tavsiye ederim.